Banklån med låg ränta på nätet

Numera behöver du inte besöka en bank när du ska ta ett banklån och det gäller både blancolån och lån med säkerhet. Det är mycket enkelt att ansöka om ett banklån på nätet, och du kan även hitta banklån med låg ränta.

Du fyller i en elektronisk ansökan med dina personuppgifter, dina inkomstuppgifter och dina skulder. Oftast får du ett preliminärt svar direkt och om ansökan godkänns tar det inte många dagar innan du har fått dina pengar.

Om du ska ta ett banklån med säkerhet för du ska köpa en villa fyller du i samma uppgifter som när du ansöker om ett blancolån, men du brukar få komplettera med information om bostaden, information om mäklaren och så vidare eftersom ett bolån är ett så pass stort lån.

Jämför ränta för banklån

Innan du ska låna pengar lönar det sig att jämföra banklån. Ett blancolån kan ha en så låg effektiv ränta som 4% medan andra blancolån kan ha en ränta på hela 20%.

När det gäller lån med säkerhet är inte ränteskillnaderna lika stora, men eftersom ett lån med säkerhet ofta är ett stort lån kan en enda procentenhet göra stor skillnad i slutänden. Därför bör du jämföra de olika banklånens effektiva ränta men också banklånens uppläggningstid och övriga villkor.

Företag Interest Rate Loan Period (months) Minimum Amount (EUR) Maximum Amount (EUR) UC Credit History Rating Besök Apply
Fairlo 29%0 - 96 mån10 000 kr70 000 krNoJa7.622 Ansök om lån
Extralånet 27,95%2 - 10 år10 000 kr50 000 krNoJa7151 Ansök om lån
Banky 26,5%2 - 8 år10 000 kr100 000 krJaJa7.2955 Ansök om lån
Thorn 9,84%12 - 84 mån10 000 kr100 000 krJaJa7.3334 Ansök om lån
Lendo 2,95%1 - 15 år10 000 kr600 000 krJaJa9332 Ansök om lån

Lånebelopp och uppläggningstid för banklån

  • Privatlån. Om du ska ta ett privatlån kan du normalt låna som högst 350 000 kronor och som minst 10 000 kronor. I ansökan fyller man i vad man ska ha lånet till, men oftast får du använda ditt lån till vad du vill. Du kan till exempel köpa en resa, heminredning eller en bil för ditt banklån. Uppläggningstiden brukar vara på minst 1 – 3 år och den längsta uppläggningstiden brukar vara på 12 år. Hur lång uppläggningstid du får beror på långivare, banklånets storlek och dina egna önskemål.
  • Lån med säkerhet. Det finns egentligen inget bestämt tak för ett lån med säkerhet. Hur mycket du får låna beror på din inkomst, dina skulder och vad du ska köpa. Många tar ett banklån med säkerhet när de ska köpa en bostad eller en bil. Uppläggningstiden beror på vad du ska ha lånet till. Ett billån med säkerhet kan ha en uppläggningstid på 10 – 12 år och ett bolån en uppläggningstid på 30 – 50 år.

Jag vill låna mindre än 10 000 kr. Vilka långivare kan jag vända mig till för att låna 10000 snabbt?

Lånevillkor för banklån

Banklån utan säkerhet (privatlån). För att få ta ett privatlån måste du vara minst 18 år gammal, ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor, ha en fast anställning, får inte ha skulder hos kronofogden och inte ha några betalningsanmärkningar. Numera finns det emellertid några långivare av privatlån som kan godkänna betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden.

Banklån med säkerhet. Ett banklån med säkerhet har samma krav som ett privatlån, men i regel måste du ha en högre inkomst eller en medlånegivare om du vill ta ett stort banklån. Långivaren ställer även vissa krav på sin säkerhet, till exempel på den bostad eller den bil du ska köpa. Till skillnad från ett vanligt privatlån får du inte låna till hela bostadens eller bilens värde utan får komplettera med egna besparingar eller med ett blancolån. Det finns även lån med säkerhet som du kan få även om du har betalningsanmärkningar och/eller skulder hos kronofogden.

Innan du tar ett banklån

Det är flera saker du bör tänka på innan du tar ett banklån, inte minst om du funderar på att ta ett större banklån, för det ska ju betalas tillbaka också. Därför ska vi på banklåna.se ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du lånar.

1. Har du verkligen råd att låna?

Om banken anser att du har råd att ta ett lån efter att de har tittat på dina inkomster och utgifter har du förmodligen råd med det. Däremot ser banken inte hur kostsam din livsstil är. Du kanske ständigt köper dyra märkeskläder, reser mycket, spenderar en massa pengar på en dyr hobby eller bränner tusentals kronor på krogen varje vecka. Om så är fallet måste du ställa dig frågan om du har råd att behålla din livsstil eller inte, och om du inte har det måste du antingen börja leva lite billigare eller strunta i att ta ett banklån.

2. Hur trygg är din inkomst?

Om du bara arbetar på timme, har ett kortare vikariat eller en kort projektanställning är det inte så säkert att du får ta ett banklån, så i praktiken hjälper banken till med bedömningen av huruvida din ekonomi är tillräckligt stabil eller inte. Det är ju inte så att banken vill kugga dig, banken vill ju tjäna pengar på dig, utan de vill bara försäkra sig om att du verkligen har råd att betala tillbaka på ditt banklån

Däremot kanske de inte känner till saker som du gör. Det kanske är så att det går rykten på jobbet om uppsägningar, kanske känner du till att det går dåligt för företaget du jobbar på vilket också kan leda till att du sägs upp. Då bör du absolut inte ta ett lån.

3. Tänk på vad du köper för banklånet

Om du tar ett banklån utan säkerhet för att till exempel köpa en bil, en MC eller båt bryr sig inte banken om vem du köper produkten av eller i vilket skick den är, men för din egen skull bör du noggrant kolla att bilen, MC:n eller båten är i tillräckligt bra skick för annars finns det risk att du får fortsätta betala på ditt banklån långt efter att den helt har brakat ihop.

Banklån eller kreditkort?

Det kan finnas situationer då det kan vara bättre att skaffa en kredit som är knuten ett kreditkort istället för att ta ett banklån. Det kanske är så att du till och från behöver låna en lite mindre summa pengar eller helt enkelt vill ha ett litet reservkapital att ta av i vissa situationer, till exempel när du är ute och reser. Då kan det vara vettigare att skaffa ett kreditkort istället för att ta ett banklån eftersom det i vissa fall kan ge dig flera fördelar:

  • Du slipper en vanlig avbetalningsplan. Du kan använda din kredit och sedan bara betala en mindre summa i amortering och ränta varje månad.
  • Räntefri kredit. Många kreditkort har en räntefri kredit på 30 – 60 dagar vilket innebär att du inte behöver betala någon ränta bara du sätter in pengarna du har använt innan tidsfristen gått ut.
  • Du kan utnyttja din kredit om och om igen så länge du inte har använt hela krediten.
  • Förmåner. Många kreditkort innehåller en reseförsäkring och ger dig rabatter på vissa varor och tjänster samt poäng som du kan handla produkter för.

Tänk bara på att det inte är lönsamt att ta en kredit och utnyttja hela krediten på en gång för att köpa heminredning, en bil eller något annat kostsamt eftersom kreditkortets ränta är betydligt högre än den ränta ett banklån har.

Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.